Help - Hilfe zur Selbsthilfe e.V.

 

Kancelarija u Crnoj Gori
Prijava za newsletter
   
   
Trenutna strana:   Naslovna O nama Help u Crnoj Gori
   
  O nama
 
Help u Crnoj Gori
HELP-Hilfe zur Selbsthilfe je otvorio kancelariju u Podgorici, crnogorskom glavnom gradu, aprila mjeseca 1999. godine za vrijeme najvece krize na Kosovu. 1999. je bila nemirna godina za humanitarne organizacije koje su radile u Crnoj Gori. Struktura i broj korisnika su se drasticno promijenile, od maksimalnog priliva raseljenih lica, vise od 84 000 kosovskih Albanaca u maju i njihovog iznenadnog, masovnog povratka u junu, do drugog priliva raseljenih lica od strane Srba, Crnogoraca i Roma, sto je bila posljedica kontinuiranih nemira na Kosovu.  

Domace, drustveno-ekonomsko i politicko, stanje u republici je takodje bilo nestabilno. Priliv vise nego dovoljnih kolicina humanitarne pomoci u republici je usmjeren na prosirenje humanitarne djelatnosti na taj nacin da ukljuci potrebe socijalnih slucajeva u Crnoj Gori (korisnika socijalne pomoci, pojedinaca, smjestenih u specijalnim institucijama i ostalih koji se ne mogu starati sami o sebi). Procijenjeni broj socijalnih slucajeva u Crnoj Gori se krece od 55 000 do preko 200 000. Prema procjenama Ministarstva za rad i socijalno staranje pomoc je neophodna za deset puta veci broja korisnika od onih koji, u stvari, primaju pomoc. HELP je od pocetka rada u Crnoj Gori do maja 2001 obezbijedio sirok spektar humanitarne pomoci, kao sto je hrana, sredstva za higijenu i slicno.

U zadnje vrijeme HELP je prilagodio svoje projekte potrebama zemlje i razvoju. Poslije pocetne faze koja je bila fokusirana na kosovska pitanja, ciljevi slijedecih programa su bili podrska raseljenim licima sa Kosova, izbjeglicama sa ratom zahvacenih podrucja Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i socijalno ugrozenom stanovnistvu u Crnoj Gori. Mijenjanje potreba takodje inicira izmjene u HELP-ovim programima. Humanitarna urgentna pomoc je zamjenjena programima ciji je cilj obnova i samozaposljavanje (za vise detalja: provjeri listu projekata).

Projekti obnove usmjereni su na poboljsanje uslova stanovanja raseljenih lica i izbjeglica smejstenih u privatnom smjestaju i kolektivnim centrima, a takodje su u ove projekte ukljuceni i neki od socijalnih slucajeva u Crnoj Gori. Sa druge strane obnova je bila usmjerena i na sanaciju javnih zgrada kao sto su obdanista, skole i biblioteke. U zadnje vrijeme sredstva za izvodjenje ovih projekata su obezbjedjivana od strane Vlade Savezne Republike Njemacke za Pakt za Stabilnost za Jugoistocnu Evropu, (javne zgrade koje su sanirane u Ulcinju i Kotoru). Osnova ove podrske je Projekat partnerstva gradova sa njemackim gradovima Kehl am Rhein i Wülfrath, sto je uslovljeno bliskim kontaktima koje je Pakt za Stabilnost ugovorio izmedju naroda u Evropi i naroda u Srbiji i Crnoj Gori. Prisustvo HELP-a u Crnoj Gori je olaksalo kontakte izmedju Kotora i Kehl-a isto kao i izmedju Ulcinja i Wülfrath-a. HELP nastavlja svoju ulogu posrednika i uskoro zapocinje sprovodjenje jos jednog programa u Ulcinju koji se tice snabdijevanja, nedavno osnovane, muzicke skole neophodnim muzickim instrumentima. Nadamo se da ce se partnerstvo sa njemackim gradovima razviti u sveobuhvatnu saradnju medju gradovima.

Pocetak HELP-ovog programa samozaposljavanja u ljeto 2001 je bitan pomak od tradicionalne humanitarne pomoci prema pomoci koja se tice dugorocne ekonomske obnove/razvoja. Fizibiliti studija sprovedena od strane HELP-a u proljece 2001 je pokazala da su nove mogucnosti za zaposlenje i aktivnosti za sticanje prihoda jedina mogucnost za poboljsanje drustveno-ekonomskog statusa domacinstava raseljenih lica, izbjeglica i socijalnih slucajeva u Crnoj Gori. U drugoj polovini 2001. godine HELP je snabdio vise od 250 raseljenih lica, izbeglica i socijalnih slucajeva neophodnim masinama, alatima i materijalima, sto im je omogucilo da zapocnu sa svojim malim poslovnim aktivnostima - i prema tome obezbijede alternativno rjesenje da ubuduce ne zavise od humanitarne pomoci. Program je zaista bio veliki uspjeh, a takodje i razlog da se HELP i ubuduce izbori za sprovodjenje ovakvih programa.

HELP-ov projekat komunalne infrastrukture u Podgorici je zapocet juna 2002. Ovaj projekat obuhvata izgradnju glavnog kanalizacionog kolektora koji ce povezivati dva naselja u kojima se nalazi vecina, do sada, nelegalno sagradjenih kuca sa podgorickom kanalizacionim sistemom. Projekt ukljucuje legalizaciju zemljista uzetog pod zakup, i na taj nacin obezbjedjuje dugorocno rjesenje smjestaja za domacinstva raseljenih lica i izbjeglica u mnogim naseljima. U isto vrijeme HELP izvodi fizibiliti studiju za poboljsano prostorno rjesenje dva gradska naselja, fokusirajuci se na prosirenje infrasrtukture, obezbjedjivanje zajmova za poboljsavanje uslova stanovanja, i stvaranje, prema procjeni, dodatnih 1.000 placeva (kroz tzv. "re-blocking") za koriscenje od strane ostalih lokalnih familija i izbjeglica, za koje ce projekat obezbijediti "pakete" gradjevinskih materijala. Regularizacijom prostornog plana podrucja, projekat ce uspjesno zastiti osjetljiva podrucja u okruzenju, kao sto su vodoizvorista i zelene povrsine (koje su trenutno okupirane nelegalno izgradjenim naseljima). Gradjevinski materijal ce biti obezbijedjen kreditima na duzi vremenski period sa mogucnoscu otplate na duzi vremenski period.

HELP ce nastaviti da igra veoma aktivnu ulogu, koja se tice svih aspekata poboljsanja zivotnih uslova gradjana Crne Gore, kao i raseljenih lica i izbeglica u zemlji. HELP potvrdjuje da nebi bio u mogucnosti da obezbijedi pomoc Crnoj Gori bez svojih internacionalnih donatora: Humanitarnog biroa Evropske Unije, Italijanskog Arcobaleno-a, Njemackog ministarstva inostranih poslova i Njemackog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Medju HELP-ovim internacionalnim partnerima treba svakako spomenuti i njemacke gradove Kehl am Rhein i Wülfrath kao i Pakt za Stabilnost za Jugoistocnu Evropu.

Kad god se ukaze prilika za to HELP trazi saradnju sa lokalnim partnerima za sprovodjenje svojih programa. Nedavno, HELP je saradjivao Drustvom za zastitu zivotinja i Javnim komunalnim preduzecem (projekat reciklaze). Izgradnja komunalne infrastrukture u Podgorici je uradjena zajedno sa opstinom Podgorica, koja je u isto vrijeme pruzela odgovornost za finansiranje dijela ovog programa.

Osnivanje

HELP – pomoc za samopomoc je njemacka humanitarna nevladina organizacija registrovana u Bonu. Po izbijanju rata u Afganistanu i tad nastaloj izbjeglickoj krizi Članovi Parlamenta iz svih stranaka predstavljenih u njemackom Parlamentu i ostale istaknute licnosti osnovale su HELP u julu 1981. godine. HELP je otpoceo svoje aktivnosti pruzanjem humanitarne pomoci afganistanskim izbjeglicama smjestenim u Pakistanu. Vec u prvim godinama svog postojanja, HELP je prosirio svoje humanitarne aktivnosti na druge zemlje. Pomoc se pruza bez obzira na rasu, vjeroispovijest ili nacionalnost korisnika. Prioriteti za pruzanje pomoci se odredjuju na osnovu samih potreba.

HELP danas

U medjuvremenu, HELP je prosirio svoje aktivnosti, tako da je danas prisutan sirom svijeta sa akcentom na Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Tursku, Zambiju i Nikaragvu. HELP se angazovao u hitnim projektima pomoci, kao i u projektima obnove i razvoja. Kad je god to moguce, nastojimo povezati programe hitne pomoci sa sam pomoci. Cilj nam je da ohrabrimo ljude u zajednicam pogodjenim katastrofama i siromastvom da sami poboljsaju svoje zivotne uslove. Iz ovog razloga saradjujemo sa lokalnim partnerima i NVO-ima, imajuci u vidu da oni bolje poznaju lokalne uslove, kulturu i potrebe. U skladu sa tim udruzujemo lokalne napore i pomoc izvana kada je to potrebno. Sa nasim projektima ne zelimo rjesavati samo trenutne humanitarne potrebe, vec se borimo i sa uklanjanjem uzroka problema, ciljajuci na dugorocnija rjesenja. Da bismo sto efikasnije obavljali svoj posao, svoje projekte koordiniramo sa nacionalnim i medjunarodnim organizacijama.

Primjeri projekata

• Pomoc zrtvama zemljotresa u Turskoj • Programi obnove u Bosni i Hercegovini i na Kosovu • Programi uklanjanja mina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu • Socijalni programi namijenjeni starim i hendikepiranim osobama u Bosni i Hercegovini • Pomoc zarazenim AIDS-om u Zambiji • Programi obnove nakon uragana “Mitch” u Centralnoj Americi

Finansiranje

Za sprovodjenje nasih projekata i programa racunamo na javne donacije. Sa druge strane, oslanjamo se i na Vladino, Evropsko i finansiranje trecih strana. Na primjer:

Njemacko Ministarstvo inostranih poslova

Njemacko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj

Evropska kancelarija za Humanitarnu Pomoc (ECHO)

Kancelarije Evropske Komisije.

Crna Gora

HELP je otvorio kancelariju u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, u Aprilu 1999. godine tokom krize na Kosovu. 1999-ta godina je bila veoma burna za humanitarne organizacije koje su djelovale u Crnoj Gori. Broj i profili korisnika su se dramaticno mijenjali, pocevsi od priliva 85.000 albanskih izbjeglica u maju, preko njihovog iznenadnog masovnog povratka u julu, sto je praceno drugim talasom izbjeglih Srba, Crnogoraca i Roma zbog nastavljenih sukoba na Kosovu. Od pocetka svog djelovanja u Crnoj Gori, pa sve do maja 2001. godine, HELP je obezbijedio sirok obim humanitarne pomoci u vidu hrane, higijenskih paketa i slicno.

Kasnije je HELP prilagodio svoje aktivnosti prema potrebama razvoja u zemlji. Poslije pocetne faze koja je bila okrenuta ka raseljenicima sa Kosova, kasniji projekti su se odnosili na pruzanje podrske raseljenim licima sa Kosova, izbjeglicama iz BiH i Hrvatske, kao i lokalnom socijalno ugrozenom stanovnistvu. Promjena potreba je uslovila i promjenu HELP-ovih programa. Hitna humanitarna pomoc je tada zamijenjena programima obnove i samopomoci.

Programi obnove su bili namijenjeni rjesavanju pitanja smjestaja izbjeglih i raseljenih lica, smjestenih u kolektivnim centrima ili u privatnom smjestaju, ukljucujuci i nekoliko socijalnih slucajeva sa teritorije Crne Gore. Na drugoj strani, obnova se odnosila I na popravke objekata javnih ustanova, kao sto su vrtici, skole i biblioteke. Ovi projekti su omoguceni preko finansiranja od strane njemacke Vlade preko Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu: javni objekti su rekonstruisani u Kotoru i Ulcinju. Osnova ove podrske je bila partnerstvo sa njemackim gradovima Kehl am Rhein i Wulfrath-om. Svojim prisusutvom je HELP unaprijedjivao kontakte izmedju Kotora i Kehl am Rhein i Ulcinja i Wulfrath-a. HELP nastavlja svoju ulogu posrednika i upravo ce implementirati jos jedan projekat u Ulcinju. Nadamo se da ce saradnja izmedju ovih gradova prerasti u pravo partnerstvo.

Pocetak HELP-ovog programa samopomoci u ljeto 2001. godine predstavlja znacajan korak naprijed i odstupanje od pruzanja tradicionalne humanitarne pomoci prema dugorocnoj ekonomskoj rehabilitaciji i pomoci. Studija o izvodljivosti izradjena od strane HELP-a u proljece 2001. je pokazala da je samostalno stvaranje prihoda glavni put ka za poboljsanje socio-ekonomskog polozaja izbjeglih i raseljnih lica, kao i socijalnih slucajeva u Crnoj Gori. U drugoj polovini 2001. godine, HELP je obezbijedio materijalna sredstva za vise od 250 izbjeglih i raseljenih lica, kao i za socijalne slucajeve, kako bi otpoceli svoje djelatnosti - i na taj nacin im pruzili alternativu od zavisnosti od daljeg primanja humanitarne pomoci. Ovaj program je bio izuzetno uspjesan i ponovljen je 2003. godine.

U junu 2002. godine je otpoceo HELP-ov program komunalne infrastrukture u Podgorici. U okviru ovog programa je izgradjen glavni kolektor fekalne kanalizacije koji je povezivao dva naselja, koji se uglavnom sastoje od bespravno izgradjenih objekata, na kanalizacionu mrezu Podgorice. Projekat je podrazumijevao legalizaciju vlasnistva nad zemljistem cime se obezbjedjivalo dugorocno rjesenje za veliki broj domacinstava izbjeglih i raseljenih lica. Istovremeno, HELP je sproveo Studiju o izvodljivosti za unaprijedjenje dva naselja, poboljsanje infrastrukture, obezbjedjenje stambenih kredita i stvaranje dodatnih 1.000 parcela (kroz re-izgradnju) za potrebe drugih socijalno ugrozenih izbjeglickih i lokalnih domacinstava, za koje je po projektu predvidjena dodjela gradjevinskog materijala. Planskim regulisanjem oblasti, projektom bi efikasno bila zasticena osjetljiva podrucja, kao sto su vodoizvorista i park-sume (koji su trenutno ugrozeni bespravnom gradnjom). Korisnicima projekta bi bilo omoguceno da otkupe parcele od Opstine u vise rata. Kupovina gradjevinskog materijala bi bila obezbijedjena preko dugorocnih kredita.

HELP ce i dalje imati vr|lo aktivnu ulogu u svim aspektima koji se ticu poboljsanja zivotnih uslova crnogorskihg gradjana, kao i izbjeglih i raseljenih lica. HELP ne bi bio u poziciji da pruza pomoc ugrozenim u Crnoj Gori bez pomoci medjunarodnih donatora: Humanitarni Biro Evropske Unije, italijanski ACROBALENO, njemacko Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj. Pored ovih HELP-ovih medjunarodnih partnera, treba spomenuti njemacke gradove Kehl am Rhein i Wulfrath, kao i Pakt Stabilnosti za jugoistocnu Evropu.

Gdje god je to moguce, HELP saradjuje sa lokalnim partnerima radi implementacije svojih programa; Nedavno je HELP saradjivao sa Drustvom za zastitu zivotinja i Javnim komunalnim preduzecem (program za reciklazu). Izgradnja komunalne infrastrukture u Podgorici je radjena zajedno sa Opstinom Podgorica, koja je istovremeno djelimicno finansirala implementaciju projekta. U 2003.-oj godini, HELP je implementirao veoma vazan stambeni projekat “Izgradnja 950m2 stambenog prostora za izbjeglice u Podgorici” uz finansijsku podrsku Ministarstva inostranih poslova SR Njemacke. Izgradjene su 24 stambene jedinice za izbjeglice, sa ciljem da im se obezbijedi dugorocno stambeno rjesenje i puna integracija u lokalnu zajednicu.

Rekonstrukcijom osnovne skole u Tuzima, HELP je i u 2003-oj godini nastavio sa programom komunalne infrastrukture obezbijedivsi prijeko potrebnu skolsku opremu za pripadnike albanske manjine u ovoj zajednici.

I na kraju, aktivnosti samozaposljavanja, kljucni element HELP-ovog programa samopomoci su nastavljene. 90 malih privrednika je dobilo pomoc od HELP-a u periodu od maja do novembra 2003. godine.

Humanitarna pomoc je obezbijedjena za oko 4.500 osoba tokom zime. Pomoc za prezimljavanje se sastojala od hrane, sporeta na drva, higijenskih paketa, kao i drva za ogrijev i loz ulja za stanovnike kolektivnih centara za izbjeglice.

 
 
Račun za donacije
Konto 2 4000 3000
Commerzbank Köln
(BLZ 370 800 40)
  DZI Siegel  
SWIFT-BIC: DRES DE FF 370
IBAN: DE4737080040024000300
 
 
  Štampaj stranu   Kontakt   Impresum   Uslovi korišćenja © 2002-2013 Help - Kancelarija u Crnoj Gori